Benefity extra panenského olivového oleje pro sportovce

Pokud jste člověk, který pravidelně sportuje, nebo vrcholový sportovec, určitě se o svou stravu staráte. Vaše potřeba bílkovin a energie je větší než u zbytku populace a musí být pokryta produkty té nejvyšší kvality, protože nekvalitní potraviny by mohly negativně ovlivnit váš výkon.

Je prokázáno, že sportování/cvičení způsobuje nárůst volných radikálů v těle, které kromě poškození buněk přispívají i ke vzniku únavy a svalových zranění. Kromě cvičení probíhá během našeho života v těle nespočet dalších oxidačních procesů, způsobených volnými radikály, které mohou být vnitřního původu a vyskytují se v těle spontánně, například mechanismy stárnutí, záněty, obrana bakterií nebo samotná fyzická námaha. Tyto volné radikály narušují naše řetězce DNA a RNA.

Proto je velmi důležité, abychom měli správnou stravu složenou z potravin s vysokým antioxidačním účinkem, a to je moment, kdy přichází na řadu extra panenský olivový olej, bohatý na vitamín E.

Vitamin E je hlavní antioxidant rozpustný v tucích, který se nachází v buněčných membránách.

Kromě vitaminu E jsou to i kyselina olejová a polyfenoly, kteří jsou skvělými spojenci sportovců. Všechny jsou obsažené v extra panenském olivovém oleji.


Zde zmíníme pět výhod, které konzumace extra panenského olivového oleje sportovcům přináší:
1. Dodává potřebnou energii
2. Chrání kardiovaskulární systém
3. Pomáhá budovat svaly
4. Je to přírodní protizánětlivý prostředek
5. Chrání před oxidačním stresem

  • Dodává potřebnou energii
    V obvyklé stravě dospělého člověka by energetický podíl tuků měl představovat mezi 25% a 30% z celkového množství. Tento energetický podíl nelze nahradit jiným, protože mastné kyseliny, které tuk obsahuje, jsou nezbytné pro udržení správného zdraví.

Proto musí mít tuky, které konzumujeme, vynikající kvalitu. Jak již jistě víte, musíme se vyhýbat nasyceným tukům (pečivo, máslo, maso, kokosový nebo palmový olej) a nahradit je zdravými tuky: mononenasycenými (extra panenský olivový olej) a polynenasycenými (ryby a ořechy).

  • Chrání kardiovaskulární systém
    U sportovce je udržení dobrého zdraví oběhového systému zásadním úkolem. Během intenzivního sportu je testován oběhový systém; srdeční frekvence se zvyšuje a srdce pumpuje více krve do aorty, která musí být připravena přijmout zvýšený průtok krve.

Jak objasnila studie PREDIMED, olivový olej je nejdůležitější potravinou v preventivní stravě při kardiovaskulárních příhodách. Jeho pravidelná střídmá konzumace snižuje o 30% možnost infarktu myokardu, mozkové mrtvice nebo mozkového infarktu. Udržuje hladinu cholesterolu na uzdě a zabraňuje tvorbě aterosklerotických plaků a sraženin.

  • Pomáhá budovat svaly
    Omega 3, přítomný v extra panenském olivovém oleji, je jeden z polynenasycených tuků, ten, který nám pomáhá trénovat, budovat a udržovat naše svaly, které jsou vystavovány velké zátěži a opotřebení.
  • Přírodní protizánětlivý prostředek
    To je opět vlastnost odvozená z přítomnosti Omega 3 v extra panenském olivovém oleji, což z něj činí vynikající přírodní protizánětlivý prostředek. A to rozhodujícím způsobem pomáhá při zotavení sportovců po přetížení a námaze.
  • Vyvarujte se oxidačnímu stresu
    Jak se zvyšuje intenzita cvičení, spotřebováváme větší množství kyslíku a výsledkem jsou volné radikály. Tyto radikály jsou odpovědné za únavu, ale také za stárnutí a kardiovaskulární onemocnění.

Díky obsahu vitaminu E je extra panenský olivový olej jedním z největších zdrojů antioxidantů, které potlačují poškození buněk způsobené volnými radikály.

Z výzkumu, který provedl Jesús de la Osada, profesor biochemie na Fakultě veterinárního lékařství Univerzity v Zaragoze, má hydroxytyrosol , který extra panenský olivový olej obsahuje, dokonce větší antioxidační schopnosti než samotný vitamin E.

Jak začlenit olej do stravy sportovce?
Kromě toho, co nám říká logika, a to je použití extra panenského olivového oleje k dochucování salátů a vaření ryb, masa a zeleniny, přidejte do svého jídelníčku i středomořskou snídani: pár plátků toastu, na ně plátky rajčat a vše zalité extra panenským olivovým olejem.

Doporučená denní dávka extra panenského olivového oleje ve vyvážené stravě je 40 ml (37 g).